Интернационална конференција и деловни средби, 26-27.09.2013 Ниш, Србија

Интернационалната конференција „Женското претприемништво како можност за регионален економски развој”, организирана од Асоцијацијата на бизнис жени на Србија, има за цел да ги промовира најдобрите пракси во промоција и поддршка на женското претприемништво, како и да овозможи вмрежување на жените од бизнисот. На конференцијата се очекува присуство на бизнис жени од…

Секторска група Женско претприемништво при Enterprise Europe Network

Нова хоризонтална секторска група за женско претприемништво (WEG) на почетокот на 2013та година е формирана во рамките на Enterprise Europe Network. Групата има 30 членови од 15 европски земји, вклучувајќи ја и Република Македонија, со претставник од Фондацијата за менаџмент и индустриско истражување. Првиот состанок на WEG се одржа на…

Македонска иновативна апликација ќе го поддржува истражувањето на биотехнологии во Италија

SyNRG Software and IT Solutions  е реномирана македонска компанија за развој на напредни софтверски решенија и примена на најсовремени технологии. Специјализирана е во процесот на трансформирање на иновативни идеи во производи за глобалниот ИТ пазар. Компанијата нуди иновативни ИТ производи и услуги од различни области, како што се контрола во…

Меѓународна конференција: Зелен маркетинг Болоња, Италија

Kонференцијата, која ќе биде одржана во Болоња 13ти декември e организирана од страна на покраината Болоња како финален настан на европскиот проект Екомарк. Конференцијата е во насока на дисеминација  на активностите и резултатите од проектот кои се однесуваат на зелен маркетинг и маркетинг на индустриски области. На конференцијата ќе се обратат врвни меѓународни експерти од…

И&Р Интерактивна мапа

ENVIMPACT и PROCEED се вклучени во мапирање и проценка на истражувачки резултати од областа на загадување на воздух, хемиско загадување и останати еко-технологии. Опфатени се поголем број на земји од Централна и Источна Европа, а резултатите се претставени во онлајн база. Профилите во кои се наоѓаат и македонски истражувачки резултати исто…

Нова професионална социјална мрежа за истражувачи

Oд страна на организации од 15 европски земји (Македонија, Белгија, Унгарија, Германија, Италија, Бугарија, Латвија, Луксембург, Чешка, Словенија, Данска, Литванија, Србија, Грција и Хрватска)  се развива нова социјална мрежа на истражувачи (PROCEED RSN – Research Social Network) преку која истражувачите и компаниите од овие земји ќе разменуваат идеи, развиваат проектни…

Работилница: Eнергетска ефикасност и енергетско сертифицирање на згради

Европскиот информативен и иновативен центар во Македонија (ЕИИЦМ) организира  РАБОТИЛНИЦА НА ТЕМА: Eнергетска ефикасност и енергетско сертифицирање на згради 10:30 – 13:00/ 06 декември  2011 (Вторник), Стопанска Комора на Македонија, Скопје За кого е наменета работилницата: Работилницата  е наменета за претставници од сите претпријатија кои сакаат да се информираат за или да имплементираат…

Јавен повик за избор на ментори за жени претприемачи

Проект: Европска мрежа на ментори за жени претприемачи во Македонија (new-MENTOR) Проектот new-MENTOR се фокусира на воспоставување на национална мрежа на ментори за жени претприемачи во Македонија насочена кон поддршка на развојот на женското претприемништво и помош на жените претприемачи успешно да ги надминат предизвиците во првите години од работењето…

Techno MATCH 2011 – Меѓународни деловни средби

На 18.10.2011 во рамки на проектот ЕИИЦМ, Фондацијата за менаџмент и индустриско истражување во соработка со Агенцијата за поддршка на претприемништвото на Република Македонија организира меѓународни деловни средби – Techno MATCH 2011. Целна група Компании, иноватори, универзитети и останати организации активни во индустрискиот сектор заинтересирани за наоѓање на странски деловни партнери…

Одржан првиот координативен состанок за FP7 проектот PROCEED во Арад, Романија

Првиот координативен состанок за  новиот FP7 проект PROCEED беше организиран во последната недела од јануари 2011 година во Стопанската Комора во Арад, Романија. Фондацијата М.И.Р. учествуваше на состанокот како еден од дванаесте партнери на конзорциумот на проектот. PROmotion and coordination of environmental research in Central and Eastern Europe for a…

End of content

End of content