Фондација за Менаџмент и индустриско истражување преку Enterprise Europe Network а во соработка со Совет за женско претприемништво на Град Скопје спроведува обука на тема: ,,Правата од интелектуална сопственост и вашиот бизнис”

Фондација за Менаџмент и индустриско истражување преку Enterprise Europe Network а во соработка со Совет за женско претприемништво на Град Скопје спроведува обука на тема: ,,Правата од интелектуална сопственост и вашиот бизнис”

Краток опис на обуката:На оваа работилница учесниците ќе имаат можност да научат како да препознаат, заштитата и управуваат со нивните средства од интелектуална сопственост, и како истите може да им помогнат да создадат дополнителен приход за нивните компании или претприемнички бизниси. Темите кои ќе бидат опфатени се:• Трговски марки• Патенти•…

Проектот „POLICY ANSWERS“ им обезбеди на креаторите на политиките и на државните службеници во Македонија обука на тема Поставување релевантни индикатори и мониторинг и евалуација

Проектот „POLICY ANSWERS“ им обезбеди на креаторите на политиките и на државните службеници во Македонија обука на тема Поставување релевантни индикатори и мониторинг и евалуација

На 11 мај 2023 година на зум се одржа обука на тема Поставување релевантни индикатори и мониторинг и евалуација наменета за државни службеници и креатори на политиките во Македонија. На обуката присуствуваа вкупно 20 претставници од 8 јавни институции. Активноста се спроведува како дел од работната програма „Градење капацитети и…

Проектот „ POLICY ANSWERS “ им овозможи на креаторите на политиките и државните службеници во Македонија да учествуваат во студиска посета во Брисел, Белгија

Проектот „ POLICY ANSWERS “ им овозможи на креаторите на политиките и државните службеници во Македонија да учествуваат во студиска посета во Брисел, Белгија

Од 25-28 мај 2023 година во организација на Фондацијата за Менаџмент и индустриско истражување и Фонд за иновации и технолошки развој, во Брисел, Белгија, се одржа студиска посета за креирање политики и државни службеници во Македонија. Учесниците во групата се директно вклучени во дизајнирањето и спроведувањето на иновациските политики. 12…

Проектот „POLICY ANSWERS“ им обезбеди на креаторите на политиките и на државните службеници во Македонија обука за креирање политики и координација

Проектот „POLICY ANSWERS“ им обезбеди на креаторите на политиките и на државните службеници во Македонија обука за креирање политики и координација

На 12 април 2023 година на зум се одржа обука за креирање политики и координација наменета за државни службеници во и креатори на политиките. На обуката присуствуваа вкупно 18 претставници од 7 јавни институции. Оваа активност е имплементирана во рамките на целните активности за градење капацитети (Работен пакет 3 од…

Поддршка на жените претприемачи во областа на зелената и дигиталната транзиција’’– вебинар дел од Националната платформа за женско претприемништво

Поддршка на жените претприемачи во областа на зелената и дигиталната транзиција’’– вебинар дел од Националната платформа за женско претприемништво

Учењето од врсници е моќна алатка за зајакнување на практиката, координацијата, соработката и културата на учење во заедницата. Во Националната платформа за женско претприемништво, го поддржуваме овој процес со прикажување на добри практики на членовите на нашата заедница. Затоа, на 22-ри март, тимот на Националната платформа за женско претприемништво одржа…

Национална платформа за женско претприемништво организира вебинар на тема: ,,Поддршка на жените претприемачи во областа на зелената и дигиталната транзиција”

Национална платформа за женско претприемништво организира вебинар на тема: ,,Поддршка на жените претприемачи во областа на зелената и дигиталната транзиција”

Националната платформа за женско претприемништво  организира вебинар насловен ,,Поддршка на жените претприемачи во областа на зелената и дигиталната транзиција’’, кој ќе се одржи во среда (22/03/2023 година), со почеток од 11:00 часот. Признавајќи дека најмоќното знаење за женско претприемништво е во самиот сектор, сакаме да ги прикажеме и споделиме експертизата…

Аплицирај за Повик за членовите на НПЖП за учество во студиска посета

Аплицирај за Повик за членовите на НПЖП за учество во студиска посета

Националната платформа за женско претприемништво – НПЖП организира студиска посета за учење меѓу врсниците/колегите за да поттикне вмрежување со други европски врсници/колеги, размена на добри практики и создавање партнерства. Студиската посета за учење од врсници/колеги се очекува да постигне повеќе цели, вклучувајќи: Во студиската посета ќе бидат вклучени 10 членови…

Одржана Инфо–сесија за Агендата на Западен Балкан за иновации, истражување, образование, култура, млади и спортсо претставници на Европска Комисија во Скопје дел од проектот POLICY ANSWERS

Одржана Инфо–сесија за Агендата на Западен Балкан за иновации, истражување, образование, култура, млади и спортсо претставници на Европска Комисија во Скопје дел од проектот POLICY ANSWERS

На 17.02.2023 година во Хотел Хилтон во Скопје се одржа Инфо-сесија за Агендата за Западен Балкан за иновации, истражување, образование, култура, млади и спорт. На инфо-сесијата присуствуваа вкупно 20 претставници од 9 јавни институции кои придонесуваат кон остварување на целите на оваа Агенда. Свое излагање во сесијата имаа претставници од…

Тимот на Enterprise Europe Network – Македонија во посета на „Парфумарија“ во Даблин, Ирска

Тимот на Enterprise Europe Network – Македонија во посета на „Парфумарија“ во Даблин, Ирска

Во срцето на Даблин, Ирска се наоѓа „Парфумарија“  прекрасна парфимерија за која се има пишувано во целиот свет во различни водичи и списанија  како „Lonely Planet“, и „Vogue“ чија сопственичка е Марија Аслимоска, Македонка која живее 20години во Даблин. Извршната директорка на Фондација за Менаџмент и индустриско истражување, Габриела Костовска Богоеска…

Регионалната конференција на EEN обедини голем број експерти за претприемништво од Југоисточна Европа

Регионалната конференција на EEN обедини голем број експерти за претприемништво од Југоисточна Европа

Фондацијата за менаџмент и индустриско истражување заедно со регионалните партнери од Хрватска, Србија, Црна Гора, Словенија и Босна и Херцеговина, ја организираа дводневната конференција „ЕЕН Регионална конференција 2022 Enterprise Europe Network“, која собра околу сто претставници на партнерските организации и  институции од регионот од 13ти до 15ти декември 2022 во…

End of content

End of content