Img 1311

Дигитален самит за Западен Балкан  

Оваа година Дигиталниот самит за Западен Балкан  се одржа на 21 и 22 септември 2022 година во Приштина.

Министерството за економија го организираше овој настан во соработка со сите други јавни и приватни институции кои се активно вклучени во трансформирањето на земјата во одржлива дигитална средина. Петтото издание на Дигиталниот самит беше домаќин на учесници на високо ниво од Европската комисија, земјите-членки на ЕУ, претставници од земјите од Западен Балкан, меѓународни финансиски институции, реномирани експерти од ИКТ секторот и претставници од приватниот сектор.

Габриела Костовска Богоеска, извршен директор на Фондацијата за менаџмент и индустриско истражување, претседател на Управен одборот на Фондацијата за претприемачки сервис за млади беше еден од панелистите.

 Овој панел се осврна на улогата на индустријата и работното место во забрзувањето на можностите за вклучување на младите во ИКТ секторот и развојот на нивните дигитални вештини.

Роберто Сантоламаца ни даде идеја подобро да разбереме и да ги поддржиме иновациите во компаниите.

Од друга страна, Вероника Тасиќ Вусуровиќ, Габриела Костовска Богоеска, Иван Лупиќ, Валентина Радуловиќ и Зана Табаку зборуваа повеќе за моќта на дигиталните вештини и зошто не треба да се фокусираме само на техничките вештини.