Јована Филиповиќ, моден дизајнер и жена претприемач (EEN-ScaleUP)

 

Јована Филиповиќ, моден дизајнер и жена претприемач, е дел од scale-up програмата на мрежата Enterprise Europe Network во Македонија (EEN-ScaleUP) од октомври 2017та година. Нејзината компанија речиси веднаш стана препознатлива благодарение на нејзиниот талент и примената на иновативни методи на работа. Компанијата е добро позната по својот бренд, кој нуди удобна и модерна облека препознатлива по својот чист и минималистички дизајн. Како дел од програмата EEN-ScaleUP, беше направена проценка на потребите на компанијата и подготвен е акционен план за интернационализација, вклучувајќи советодавни и партнерски услуги. Спроведувањето на акциониот план овозможи значително забрзување на интернационалниот раст на компанијата, преку наоѓање на бизнис партнери во Шпанија и Италија и воспоставување на значајни деловни контакти со учество на Texworld, водечки саем од областа на текстилот и модата што се одржува во Париз, и на Саемот Grand Sourcing 2017 во Кореа. Дополнително, компанијата имаше можност да ги унапреди своите вештини преку дедицирани активности на програмата за градење на капацитети.

Благодарение на Enterprise Europe Network добив огромна помош да создадам меѓународни партнерства во Европа. Иако побарав еден совет, добив цел пакет на услуги што ги надмина моите очекувања“ – изјави македонската дизајнерка.