Logo Een

EДЕН РЕГИОН – ЕДНА МРЕЖA

Одржана 11-та регионална конференција на Enterprise Europe Network во Белград, Србија


На 11 и 12 септември 2019 г. во Белград се одржа регионална конференција на Enterprise Europe Network со претставници од Босна и Херцеговина, Хрватска, Македонија, Словенија, Србија и Црна Гора.

За време на дводневната конференција претставниците од регионот имаа можност да разменат искуства како и да дефинираат начини за интензивирање на регионалната соработка со цел подобрување на конкурентноста на малите и средни претпријатија.

На конференцијата беа организирани панели, работилници и презентации на најдобрите практики од земјата и регионот.

Македонија ја претставуваа членовите на Enterprise Europe Network при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Стопанската Комора на Македонија и Фондација за Менаџмент и индустриско истражување. Како добра практика беше презентирана мобилната апликација „ИноБиз“ која има за цел да им помогне на македонските компании да пронајдат странски партнери за бизнис соработка, трансфер на технологии и учество во проекти за истражување и развој.

Enterprise Europe Network е најголемата мрежа за поддршка на малите и средни претпријатија основана со мисија да им помогне во областа на интернационализација, стандардизација, иновации и усогласеност со правилата на пазарот на ЕУ.

Конференцијата ја отворија:

  • г-дин Немања Зугиќ – Заменик претседател на Стопанската Комора на Србија
  • г-дин Бранимир Стојанович – Државниот секретар во Министерството за економија
  • г-дин Виктор Недович – Државен секретар во министерство за наука и технолошки развој
  • Г-дин Steffen Hudolin – Раководител за операции – Дел II од Делегацијата на ЕУ во Србија

Потпретседателот на Стопанската комора на Србија, Немања Зугиќ, зборуваше за резултатите кои Enterprise Europe Network ги има постигнато и издвои дека во изминатите  11 години повеќе од 17.000 мали и средни компании ги користеле услугите на  мрежата.

Во вториот дел од регионалната конференција свое излагање имаа претставници од Европската Комисија и тоа:

  • г-дин Giacomo Mattino – Раководител на одделение – Enterprise Europe Network
  • г-ѓа Natalia Martínez Páramo – Раководител на програмата на ЕУ за конкурентност на мали и средни претпријатија (COSME) при Европската агенција за мали и средни претпријатија (EASME).
  • г-ѓа Muriel De Grande – Раководител на сектор за мониторинг и евалуација (EASME)

Во овој дел беше презентирана визијата на мрежата, нејзините перформанси и  достигнувања. Г-дин Giacomo Mattino потенцираше дека, предизвиците за реализација на визијата EEN се однесуваат на поставување на клиентот во центарот на услугата, обезбедување на најдобра можна услуга, позиционирање и постигнување поголема видливост на мрежата во Европа, вклучително и во регионот и одговарање на новите случувања и политички приоритети.

Понатаму, во рамки на конференцијата компании од Србија презентира постигнати резултати кои се резултат на услугите од мрежата.  Во презентациите на компаниите беа спомнати успешни приказни преку поврзување со странски компании, учество на настани за вмрежување како и вклучување во програми за истражување и развој финансирани од европските фондови.

Во четвртиот дел од конференцијата имаше панел дискусија насловена „Програма Еразмус за млади претприемачи“ . Учесниците во оваа панел дискусија ги споделија своите бизнис достигнувања, воедно го споделија своето и искуство со различни стејтхолдери во сферата од својот бизнис.

Во рамки на програмата, претставниците од мрежата во регионот имаа можност да презентираат добри практики од своето работење со компаниите.  

Емилија Митевска од Фондацијата за Менаџмент и индустриско истражување како добра пракса ја презентираше мобилната апликација „ИноБиз“.  Со користење на мобилната апликација компаниите имаат можност да бидат во тек со сите случувања во областа на иновациите и технолошкиот развој, да добиваат известувања за отворени повици за финансирање, барања од странски компании за соработка како и можности за учество на конференции и настани за вмрежување.

Конференцијата беше затворена со посета на научно-технолошкиот парк Белград кој воедно е и најголем високо-технолошки центар во Србија.